Как се прави сайдбар? (Фотошоп урок)

Здравейте!
В тази публикация ще ви обясня как аз правя сайдбара на сайтовете си. Същото важи и за новините, стъпките и техниките са еднакви. Ако все пак искате да видите отделен пост за новините, коментирайте тук или в чат кутията. В някоя от следващите публикации ще обясня и различни ефекти и идеи при кодирането на сайдбара и новините.


Първо, започваме с нов файл с размери 300 на 400 пиксела. Разбира се, вие можете да промените размерите спрямо ширината, която искате.
След това използвам Rectangle Tool, за да направя правоъгълника-основа на сайдбара. Може да изберете и някоя друга форма или пък да измислите изцяло ваша форма като добавите/изрежете нещо. Но аз ще се придържам към по-изчистените неща.


След като имам формата, ще добавя някои ефекти. С десен бутон върху формата (в долния десен ъгъл на екрана) избирам Blending Options и променям настройките на Inner Shadow. Нагласям черния цвят на Soft Light и увеличавам разпръскването на цвета от Size.


След като основата е готова, време е за детайлите. Първо ще се заема с горната част. Ще направя малка лента с някои ефекти, върху която ще бъде надписа. За ефектите отново използвам Blending Options, и по-точно Inner Shadow (за вътрешната сянка), и Pattern Overlay (за текстурата върху лентата, която също е на Soft Light). А зад лентата ще сложа и някои четки, за да не изглежда толкова обикновено.


Следва текстът. Шрифтът, който съм използвала е Lucidity. Добавиха съм само няколко светловенки от Blending Options.


След това минавам към долната част на сайдбара, която ще запазя по-простичка. Първо използвах същата четка тип "пчелни клетки" от горната част, а отгоре сложих и 3 цветни линии, които да очертаят по-добре къде свършва сайдбара.


И voilà! Всичко е готово. Това, разбира се, са основните неща, които правя аз. В зависимост от вашите предпочитания можете да добавите доста повече неща.
Надявам се тази публикация да ви е харесала и да е била полезна. Ако имате въпроси или има нещо, което не сте разбрали, можете да коментирате тук.
Целувки!
Previous
Next Post »