Основни идеи/съвети за правене на Фейсбук корици

Здравейте! В тази публикация ще ви споделя моите стъпки, когато правя корици за Фейсбук. Разбира се, това е най-най-основното. Вие можете да добавите много повече неща или да пропуснете някои от стъпките. Дори аз самата не винаги спазвам 1:1 всичко, което ще обясня по-долу. Всичко зависи от това какво искате да направите и каква е идеята ви.

Първото нещо, което винаги правя, е да избера снимките за корицата. Желателно е да са с възможно най-добро качество, ясни, не много тъмни, но не и прекалено светли. Почти винаги от снимките зависи как ще се получи останалата част от корицата. След това си представям как ще разположа снимките, надписа, текстурите и другите ефекти. В повечето случаи предпочитам снимките да са отдясно, за да има симетрия, тъй като профилната снимка ще бъде от ляво. Над нея обикновено поставям и надписа.
След това подреждам снимките и изрязвам така, че да си паснат добре. В случая реших и да направя една от снимките черно-бяла.
След като съм сложила снимките така, както ми харесва, винаги добавям и някаква колоризация. С нея кориците винаги изглеждат много по-добре и по-завършени. Също така предпочитам да правя колоризациите преди да съм сложила каквито и да било текстури или четки, тъй като за мен е важно снимките да имат хубави цветове, а другите неща най-лесно могат да се нагодят на тях по-късно.
Сега е време и за допълнителните ефекти. Можете да използвате само една-две текстури, но с повече детайли, които да са достатъчни (както съм използвала сега), или пък да наслоявате повече текстури, докато се получи желания ефект.
Освен текстури, може да се използват и четки за повече детайли.
Накрая слагам и надписа. Винаги го слагам по-нагоре от средата на корицата, тъй като под него ще се пада профилната снимка.
Слагам и ефекти върху надписа, за да има по-завършен вид.
И воала! Корицата е готова. Както казах, това са съвсем основните неща, които могат да се направят. С повече въображение и идеи, можете да направите още хиляди неща.
Надявам се публикацията да ви е харесала и да е била полезна.
Приятно правене на Фейсбук корици. :)
Целувки!
Previous
Next Post »